Aktualno

Več kot šeststo pohodnikov širilo pozitivno sporočilo

Objavil: erpium 0
15.06.2017

Kljub polni luni prejšnji dan, ko so ljudje že pregovorno nastrojeni in sitni, je bilo v soboto, 10. junija, ob Kamniški Bistrici na Pohodu ob reki, ki povezuje, čutiti zgolj pozitivno energijo, veselje in sproščenost. Pohod organizirata Zavod za šport in rekreacijo Domžale in Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, letos pa se jima je pridružila tudi ekipa Modrih novic. Z več kot šeststo pohodniki smo širili pozitivno sporočilo – družimo in povezujmo se.

Nekateri pohodniki so prehodili celotno pot od Domžal do Kamnika ali obratno, nekateri pa samo od ene kontrolne točke do druge. Na poti jih je čakalo osem kontrolnih točk, na katerih so se predstavljala različna društva in organizacije, ki so poskrbele za prijetno druženje in pester program: Slamnikarski sejem s člani Planinskega društva Domžale, Študenstka organizacija Domžale, domžalski taborniki, Turistično društvo Radomlje, Modre novice, Turistično društvo Volčji Potok, Študentski klub Kamnik in Planinsko društvo Kamnik v Kamniku na Festivalu Okusi Kamnika in srečanju rezbarjev. Pohodniki, ki so prehodili celotno traso, dolgo štirinajst kilometrov, so imeli tisti dan brezplačen vstop na kamniški bazen, dobili pa so tudi spominsko priponko.

Celotno pot sta prehodila tudi podžupan občine Kamnik Igor Žavbi z direktorico Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Boženo Peterlin, ki sta pot začela v Domžalah, ter podžupanja občine Domžale Renata Kosec z direktorjem Zavoda za šport in rekreacijo Domžale Urošem Križaničem, njuna pot se je začela v Kamniku. Delegaciji sta se srečali na sredini poti na mostu želja pod homškim hribom, kjer se jima je pridružil tudi domžalski župan Toni Dragar. Skupaj so na most že drugič pripeli ključavnico; s tem simboličnim dejanjem sta se obe občini in oba zavoda zavezali k sodelovanju.

Pohodnike je tako v Kamniku kot v Domžalah pričakalo pestro dogajanje. V Slamnikarskem parku v Domžalah je potekal bogat in zelo dobro obiskan tradicionalni Slamnikarski sejem, na katerem so ob sončnem vremenu slamniki zares prišli do izraza. Slamnikarski sejem je letos kar razganjalo od samega programa. Otroci – mlade družine, odrasli, skratka vsi, ki so se udeležili sejma, so lahko prišli na svoj račun v opazovanju pestre ponudbe vsega v zvezi s slamo in slamnikarstvom ali pa v aktivni vključenosti v zanimive delavnice. Tudi letos je domžalski župan Toni Dragar v družbi direktorice Kulturnega doma Franca Bernika Cvete Zalokar formalno odprl sezono nošenja slamnikov. Ob tem je potekal pester glasbeni program na čelu z Godbo Domžale, domžalskimi mažoretkami in drugimi nastopajočimi. Krona vsega je bila zagotovo modna revija, ki je spet postregla z zanimivimi oblačili in pokrivali. Sejem se je zaključil v popoldanskem srečanju ljudskih pevk, pevcev in godcev, ki ga je v sodelovanju s Slamnikarskim društvom izvedla domžalska območna izpostava JSKD.

Na Šutni v Kamniku je potekalo šesto srečanje rezbarjev in ponudba Okusov Kamnika, na Glavnem trgu pa so se predstavili najlepši starodobni motocikli in njihove sodobne reinkarnacije. »Pravijo, da je Šutna mrtva, a smo danes dokazali, da lahko tudi živi. K temu so veliko pripomogli rezbarji, ki s tem srečanjem ne samo ohranjajo tradicijo in kulturno dediščino, ampak se izpolnjujejo tudi sami,« je v nagovoru na Šutni dejal Igor Žavbi.