Aktualno
11
06
2022

Na Pohodu ob reki izpostavili pomembnost povezovanja

Objavil: irimage 0

Koliko nas je bilo? Veliko, več kot 3200 pohodnikov dobre volje se je na današnjo sončno soboto zopet pridružilo Pohodu ob reki, ki povezuje, in tako tudi letos razširilo pozitivno sporočilo: radi se družimo in povezujemo. Pohodnike sta na sredini poti pozdravili kamniška in domžalska občinska delegacija, ki sta si bili enotni – Pohod ob reki, ki povezuje, je pomemben družabni dogodek, ki izpostavlja nujnost povezovanja in sodelovanja obeh sosednjih občin.

Pohod ob reki, ki povezuje, je danes v organizaciji revije Modre novice in ob soorganizaciji Zavoda za turizem in šport Kamnik ter Zavoda za šport in rekreacijo Domžale potekal na pešpoti ob Kamniški Bistrici. Več kot 3200 pohodnikov je na poti lahko spoznavalo dejavnosti papirničarjev, gasilcev, ribičev, tabornikov, planincev, čebelarjev, vaterpolistov, se sprostilo na jogi ali sodelovalo v zanimivih nagradnih igrah. Veliko udeležencev je prehodilo celotno pot od kamniškega Glavnega trga do domžalskega parka Martina Krpana in si tako prislužilo simbolična darila. Nekateri so pot prehodili celo v obe smeri!

Radi sodelujemo s sosedi

Današnji pohod pa ni bil namenjen le druženju pohodnikov, temveč sta se na polovici poti pri mostu želja pod Homškim hribom tradicionalno srečali tudi kamniška in domžalska občinska delegacija. Letos so se nam pridružili domžalski župan Toni Dragar s podžupanom Marjanom Ravnikarjem, kamniški župan Matej Slapar s podžupanom Bogdanom Pogačarjem, Luka Svetec, v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik, in Marta Grilj z Zavoda za šport in rekreacijo Domžale ter Mira Bečan, vodja Službe za turizem na Občini Domžale. V sproščenem pogovoru so si izmenjali ideje o morebitnem povezovanju v prihodnosti, kot znak zaveze k dolgoročnemu sodelovanju pa sta župana na most želja pripela ključavnico.

»V Kamniku smo vedno veseli, če nas obiščejo Domžalčani; verjamem, da so tudi v Domžalah veseli, če jih obiščejo Kamničani. Vsekakor je vsem v interesu, da občanke in občani živijo v občinah, ki ponujajo kakovostno življenje, usmerjeno v razvoj in nudenje ustrezne infrastrukture. Vesel sem, da imamo povezovalno pot, ki nudi prostor za preživljanje prostega časa,« je ob Pohodu ob reki, ki povezuje, izpostavil kamniški župan Matej Slapar, medtem ko je domžalski župan Toni Dragar poudaril, da pohod še bolj približa in združi ti dve sosednji občini, »radi sodelujemo s sosedi, se družimo in poleg tega še kaj koristnega naredimo za naše počutje. Trudimo se, da bi občanom rekreacijsko os še bolj približali in jo naredili dostopno, zanimivo, živo

Novosti ob zeleni osi

Občini Domžale in Kamnik že leta gradita in urejata poti ob reki Kamniški Bistrici. V Domžalah so letos v neposredni bližini poti uredili gorskokolesarski poligon Šumberk, na Viru ob otroškem igrišču leži novi Park japonskih češenj, medtem ko na nasprotnem bregu nastaja nov prostor za sprostitev. V Homcu zaključujejo z urejanjem tematske Vilinske poti po Homški učni poti. V Kamniku se trenutno ureja kolesarska povezava od Kamnika skozi Mekinje do Godiča, ki večinoma poteka ob reki Kamniški Bistrici (po njenem levem bregu). Kolesarska povezava, ki bo zaključena letos poleti, je dolga 3,2 kilometra, od tega je 2,6 kilometra novogradnje. V nadaljevanju bodo tukaj urejena tudi počivališča in informativne table.

Ali bo pot od Kamnika do Dola pri Ljubljani povezana že prihodnje leto?

Glavni namen pohoda pa ni le hoja in sproščeno druženje, temveč tudi opozarjanje na možnosti za izboljšavo in neprekinjeno povezavo te, med občani in obiskovalci izredno priljubljene pešpoti. V Domžalah načrtujejo, da bodo pot že v prihodnjem letu povezali do Dola pri Ljubljani. »Lansko leto sta bili izvedeni dve večji investiciji, in sicer ureditev poti ob Kamniški Bistrici od mostu v Biščah do meje z občino Dol pri Ljubljani – vzhodni breg in gradnja brvi čez Dolsko mlinščico pri farmi Ihan s priključkom poti v Ihan. Letos se že izvajata dve novi investiciji, in sicer ureditev poti ob Kamniški Bistrici – CČN Domžale, ki bo povezala Domžale z Malo Loko, in gradnja brvi čez Homško mlinščico v Mali Loki. V prihodnjem letu se načrtuje gradnja poti od farme Ihan do Bišč, ki bo povezala celotno pot ob Kamniški Bistrici, od Kamnika do Dola pri Ljubljani,« je povedal župan Dragar.

V Kamniku je problematičen predvsem del poti v Šmarci za podjetjem Menina. Kdaj bo urejen? »Občina Kamnik je v sodelovanju z Direkcijo za vode pripravila projekt za izboljšanje poplavne varnosti, v okviru katerega bo na tem delu zgrajena interventna pot, ki bo omogočala vzdrževanje struge Kamniške Bistrice, sočasno pa se bo lahko uporabljala kot rekreacijska os oz. večnamenska pot za kolesarje in pešce. To je približno 800 metrov, ki jih moramo izvesti za dokončno sklenitev rekreacijske osi z občino Domžale, in sicer se bo to zgodilo po pridobitvi gradbenega dovoljenja. Ob tej priložnosti pa bi pohvalil tudi Občino Domžale, ki tako kot mi veliko napora in tudi finančnih sredstev vlaga v urejanje protipoplavnih ukrepov,«  je povedal župan Slapar.

Celotna fotogalerija je dostopna tukaj: https://www.pohodobreki.si/galerija/galerija-2022/

Foto: Daša Kankaraš