Aktualno
15
06
2024

Dober sosed je zlata vreden

Objavil: irimage 0

Dobri sosedski odnosi so vrednota. To ne velja le za zasebne odnose, še bolj pomembno je v javni sferi. Ko se povezujemo, smo močnejši; ko smo močnejši, smo bolj varni ali pa nas nič ne more ustaviti. In ravno povezovanje je že vsa leta srčika Pohoda ob reki, ki povezuje, kar smo zopet dokazali danes, ko je več kot 4200 pohodnikov, ki so se udeležili pohoda, razširilo pozitivno sporočilo o povezovanju in sodelovanju, ki sta se mu s pripetjem ključavnice na most želja zavezali tudi kamniška in domžalska občinska delegacija.

Današnja sobota je bila idealna za pohodništvo, zato ne čudi podatek, da se je pohodu na pešpoti od Kamnika do Domžal oz. obratno pridružilo rekordno število pohodnikov. Več kot 4200 smo jih našteli, veliko jih je prišlo tudi iz drugih slovenskih regij, in povečini so bili zadovoljni; predvsem so pohvalili bogato kulinarično ponudbo z zabavnim programom na obeh začetnih oz. končnih točkah in še več pestrega dogajanja. Na 14-kilometrski poti ob reki Kamniški Bistrici je bilo namreč kar 24 postojank, kjer so pohodniki lahko sodelovali v zanimivih nagradnih igrah in spoznali dejavnost papirničarjev, gasilcev, ribičev, jamarjev, jadralnih padalcev, planincev, čebelarjev, vaterpolistov, tabornikov itd. ali pa le uživali v pogledu na reko in bujno naravo oz. se seznanili z možnostmi, ki jih za aktivno preživljanje prostega časa ponujajo kotički ob njej – od otroških igral in mest za počitek ter sprostitev do opreme za ulično vadbo in fitnes na prostem ter doživljajskih in učnih poti.

Območje je bilo močno prizadeto v lanski ujmi

Pohod ob reki, ki povezuje, ni le rekreativne narave, temveč poudarja povezovanje in sodelovanje. Poleg predstavitve lokalnih organizacij in druženja pohodnikov je namenjen tudi srečanju kamniške in domžalske občinske delegacije. Letos so se nam pri mostu želja pridružili domžalska županja Renata Kosec, domžalska podžupana Matej Primožič in Borut Ernestl, kamniški župan Matej Slapar, Luka Svetec, direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik, in Jernej Hribar, direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale.

Županja Renata Kosec in župan Matej Slapar // Foto: Jan Uršič

»Pohod ob reki, ki povezuje, je dobil novo dimenzijo povezovanja,« je ob tem dejala domžalska županja Renata Kosec, saj pohod poteka po pešpoti ob reki Kamniški Bistrici, tj. območje, ki je bilo zelo prizadeto v lanski ujmi. »Dogodki, ki so se lanskega avgusta zgodili na območju reke Kamniške Bistrice, so prinesli obsežno razdejanje, ki si ga ni mogel nihče predstavljati. Reka je pokazala svojo moč in opozorila nase. Mineva leto dni od zadnjega Pohoda ob reki in skoraj leto po uničujoči ujmi, s katero se še vedno spopadamo na terenu,« je dejala županja Kosec, medtem ko je kamniški župan Matej Slapar opisal, »poplave so povzročile veliko škodo tudi na rekreacijski poti ob Kamniški Bistrici. V Kamniku je bila pot neprehodna vse od povezovalne ceste do konca Šmarce. Zaradi pomena rekreacijske poti je Občina Kamnik hitro sanirala omenjeno pot, da je bila povezava vzpostavljena in pot prehodna. Še vedno nas čaka popravilo varovalnih in zaščitnih ograj.« 

Tako županja kot župan sta poudarila, da sta se obe sosednji občini v mesecih od poplav zelo angažirali in sodelujeta pri sanacijskih delih vzdolž reke. »Občini sta se povezali s sanacijskim projektom Ureditev Kamniške Bistrice – Etapa 2, ki obsega območje od Šmarce do Radomelj,« je razložil Slapar in dodal, da je skupen cilj obeh občin izboljšanje poplavne varnosti na tem območju, zato upajo, da se bo projekt začel izvajati v letu 2025 in zaključil leta 2026.

Prijatelja spoznaš v nesreči

Županja Renata Kosec je dodala, da dobro sodelovanje med občinama potrjuje znani rek, da prijatelja spoznaš v nesreči. »Preteklo leto sta občini še utrdili zaupanje, se zavezali k sodelovanju in storili vse v njunih pristojnostih, da bi spodbudili državo k ukrepanju in obnovi državne infrastrukture na stanje pred poplavami,« je razložila in dodala, da je ena izmed takšnih investicij, ki v Domžalah še čaka prenovo, most na glavni regionalni cesti na Viru, s katerim bo ponovno vzpostavljena tudi rekreacijska, peš in kolesarska pot pod njim. »Posamezni odseki rekreacijske osi ob Kamniški Bistrici se obnavljajo oziroma rekonstruirajo fazno in vsekakor si želimo, da se dela čim prej zaključijo,« je dejala.

Zaradi sanacijskih ukrepov so morale nove investicije na tem območju nekoliko počakati, kljub temu so v Domžalah prav na dan pohoda uradno odprli pasji park na Viru (ob kolesarskem poligonu), poleg tega so ob domžalskem stadionu v športnem parku Domžale odprli nove sanitarije. V Kamniku so bili uspešni s prijavo na razpis Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in za projekt Zelena os v Kamniku pridobili 297 tisoč evrov nepovratnih sredstev. V okviru projekta bodo to območje obogatili z novimi doživetji na urejenih točkah ob reki, hkrati pa uredili še nova počivališča in jih programsko nadgradili.

Galerija slik se bo v prihodnjih dneh še dopolnjevala.