Aktualno

Prvi Pohod ob reki, ki povezuje, povezal občini Domžale in Kamnik

Objavil: erpium 0
24.06.2016

»V naši Občini imamo veliko možnosti, ki jih lahko izkoristimo za šport in rekreacijo, ena izmed teh je tudi zelena os regije ob reki Kamniški Bistrici,« pravi Uroš Križanič, direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale. »Meja v naravi ni, so samo v naših glavah in verjamem, da marsikaj lahko rešimo in skupaj naredimo še boljše,« pa po prvem pohodu o reki, ki povezuje – Kamniški Bistrici – dodaja direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik, Božena Peterlin.

Občini Domžale in Kamnik že leta gradita poti ob reki Kamniški Bistrici, ki ustvarjajo prostor za rekreacijo v obeh občinah in ju povezujejo. Pot so letos prvič povezali v rekreativno-turistično-kulturnem vzdušju s pohodom ter kar dvema zaključnima prireditvama, Slamnikarskim sejmom v Domžalah in Okusi Kamnika. Pohod je minulo soboto okoli 400 udeležencev popeljal po 14-kilometrski poti iz ene v drugo občino, dobra polovica je opravila celotno pot, preostali pa so se odločili in prehodili del poti.

Pohod, ki sta ga direktorja prehodila v spremstvu podžupanov – kamniškega podžupan Igorja Žavbija in domžalske podžupanje Jane Miklavčič – je bil tudi simbolično zaznamovan, delegaciji sta se srečali na polovici poti. Na mostu želja pod homškim hribom sta direktorja skupaj pripela ključavnico z označbo pohoda in začetnicami obeh zavodov. S tem sta se zavoda tudi simbolno zavezala k dolgoročnemu sodelovanju na področju rekreativno-turističnega povezovanja. Pohodnike sta na končnih točkah poleg obeh direktorjev in omenjenih podžupanov pozdravila tudi oba župana, Toni Dragar in Marjan Šarec, in podžupanja Renata Kosec.

»Projekt smo pričeli z željo prehoditi celotno pot od izliva do izvira reke in čeprav bo realizacija možna šele, ko bo pot v celoti varna za hojo in pohod, smo letos organizirali krajši pohod. Naš namen je pokazati, da se lahko dva zavoda in dve Občini povežeta in skupaj organizirata športno-turistično-kulturno prireditev, ki predstavlja primer dobre prakse in sodelovanja. Z organizacijo takšne prireditve združujemo različna društva, organizacije in ljudi, kar je pomemben korak v smeri dobrih odnosov, ki so osnova za sodelovanje in razvoj,« je po koncu pohoda povedal Uroš Križanič. »Takšno povezovanje prinese veliko dobrega za lokalno prebivalstvo in turiste, zato je pomembno, da pot obudimo in uredimo. Odziv na pohod je bil zelo dober, po prvih neuradnih podatkih se ga je udeležilo blizu 400 udeležencev, kar je bilo nad pričakovanji. Pohod bo postal tradicionalen, izvajali ga bomo vsako leto, saj smo pokazali, da če sodelujemo, zmoremo več,« pa je ob koncu pohoda poudarila Božena Peterlin.